Securitatea în lucrul de la distanță: sfaturi și trucuri pentru a te menține în siguranță

10 sfaturi și trucuri pentru a te menține în siguranță în timp ce lucrezi de la distanță

Apariția pandemiei a produs în cea mai mare parte o experiență dificilă pentru milioane de oameni din întreaga lume, deoarece restricțiile coronavirusului au cuprins tot globul. Țările și-au închis frontierele și multe întreprinderi s-au închis. Cele care nu și-au închis activitatea, le-au cerut angajaților să lucreze de acasă în loc să vină la serviciu.
Lucrul de la birou spre deosebire de acasă, e total diferit. Pe lângă diferențele de productivitate, trebuie să fii conștient în timp ce lucrezi de la distanță, de riscurile securității cibernetice.
Deși securitatea computerului de acasă nu este chiar cuprinzătoare, există modalități de a-ți consolida securitatea cibernetică pentru lucrul de acasă. Iată câteva sfaturi despre cum poți face acest lucru.

1. Aplicațiile antivirus sunt un prieten de nădejde

Majoritatea companiilor acordă o mare atenție securității datelor. Acesta este motivul pentru care firmele investesc mult în soluții de securitate care previn infecțiile de tip malware. De asemenea, uneori acestea restricționează accesul la site-uri web și împiedică angajații să instaleze programe suplimentare. Este mult mai dificil să atingi acest nivel de securitate prin configurarea calculatorului din biroul tău de acasă, dar lăsarea unor vulnerabilități nu ar trebui să fie niciodată o considerație.

Deci, cum poți preveni accesul neautorizat la documentele de lucru? O soluție este utilizarea aplicațiilor antivirus. Pur și simplu instalează un program antivirus pe dispozitivele pe care le utilizezi pentru a accesa datele companiei.
Dacă îți faci griji cu privire la prețul pentru unele dintre aceste aplicații, există și programe antivirus gratuite pe care le poți utiliza pentru a reduce șansele ca computerul tău să fie infectat cu viruși și programe malware.

2. Păstrează-ți computerul și dispozitivele actualizate

Menținerea dispozitivelor actualizate poate fi minuțioasă, deoarece este nevoie de timp pentru a-ți actualiza dispozitivele și necesită uneori repornirea calculatorului în timpul procesului. Având în vedere acest lucru, iată ce trebuie să înțelegi despre actualizările de sistem.

Mereu se găsesc vulnerabilități de securitate în aplicații și sistemele de operare. Multe dintre aceste vulnerabilități pot lăsa o cale de acces facilă pentru hackeri. Un computer care nu a suferit nici-o actualizare este o țintă principală pentru infractorii cibernetici.

Din fericire, actualizările de sistem sunt o modalitate de a corela aceste vulnerabilități. Concluzia este că, dacă dorești să îți păstrezi datele în siguranță, trebuie să te asiguri ca actualizezi la timp toate aplicațiile și dispozitivele pe care le utilizezi pentru muncă.

3. Securizează-ți reteaua Wi-Fi

Pe cât este de necesară securizarea dispozitivelor, aceasta nu este suficientă. Trebuie să te asiguri că nu sunt persoane neautorizate care pot să îți acceseze rețeaua Wi-Fi sau, mai rău, să câștige controlul routerului. Dacă un atacator intră în rețeaua sau routerul tău va avea acces la datele tale, inclusiv parole și e-mailuri. De aceea este critic să îți protejezi rețeaua Wi-Fi.

Pentru început, dezactivează capacitatea routerului Wi-Fi de a difuza numele rețelei sau SSID si schimbă parola de la wi-fi într-una mai puternică. Apoi, asigură-te că criptezi parola. Pentru cele mai bune rezultate, utilizează WPA2, considerată cea mai sigură metodă de criptare până în prezent.

4. Securizează-ți și conectarea la router cu parola

Dacă încă utilizezi datele de conectare și parola implicite de la routerul tău, acum este cel mai bun moment pentru a le schimba. Numele și parolele implicite de conectare pentru multe modele de router sunt pe internet și sunt ușor de căutat. Schimbă datele de conectare ale routerului și menține atacatorii în afara rețelei.

5. Folosește un VPN

Dacă ești conectat la o rețea publică de internet sau trimiți un e-mail important, asigură-te că utilizezi un VPN. Multe rețele wi-fi, inclusiv cele publice, sunt necriptate. Prin utilizarea unui VPN se criptează datele și se împiedică accesul persoanelor neautorizate pentru a vedea datele.

6. Blochează-ți dispozitivul

Fă-ți o obișnuită in a-ți blocați dispozitivul sau computerul ori de câte ori le lași singure. Fie că este vorba de o fugă rapidă la baie sau de o scurtă pauză de cafea, blocarea asigură că nimeni nu poate arunca o privire asupra muncii sau a corespondenței.
Chiar dacă lucrezi de acasă fără nimeni împrejur, cel mai bine este să îți blochezi ecranul când faci o pauză. Probabil că nu dorești ca copiii tăi să atingă butoanele computerului și nici nu dorești ca un animal de companie rătăcit să trimită un e-mail gol colegilor tăi.

7. Folosește doar software-urile agreate de companie

În timpul lucrului, abține-te sa utilizezi instrumente și resurse non-companie pentru activități legate de muncă. Companiile cheltuiesc bani pentru a-și configura instrumentele folosite de angajați pentru confidențialitate și securitate.

8. Învață să descoperi e-mailurile suspecte

Nu te grăbi să răspunzi la e-mailurile pe care le primești pe adresa de e-mail de la serviciu. Uneori, un e-mail rău intenționat poate trece prin serverul de e-mail al companiei, în timp ce este deghizat în ceva legitim. Urmărește fiecare e-mail cu atenție și deschide-le doar pe cele care crezi ca sunt sigure și nu sunt marcate ca fiind periculoase.

Nu ezita să îți contactactezi colegii sau șeful dacă ai nevoie de clarificări cu privire la conținutul unui e-mail pe care îl primești. De asemenea, fii atent la orice legături din e-mailurile care ajung în căsuța de e-mail și evită să dai click pe ele.

9. Fii transparent cu progresul muncii tale

Nu uita să îți înregistrezi progresul de muncă. Acest lucru le va permite sefilor să știe că lucrezi și că nu pierzi timpul. Fii întotdeauna gata să raportezi despre munca ta și despre progresele pe care le-ai făcut cu sarcinile primite.

Încă un lucru: încearcă să îți menții orele de lucru rezonabile. Când oamenii lucrează de acasă, uită de timp, începând să lucreze devreme și terminând târziu. Acest lucru te face să obosești mai repede și contribuie la stres. Concluzia este că este bine să respecți programul normal de lucru.

10. Un loc de muncă confortabil este o necesitate

Sănătatea ta este importantă, deci asigură-te că utilizezi un scaun ergonomic, cu sprijin adecvat pentru spate și un birou care se află la înălțimea corectă. Aceste ajustări te vor ajuta să lucrezi mai ușor și mult mai confortabil.
Iluminatul este, de asemenea, important. Nu dorești să ajungi să îți strângi ochii. Așa că nu uita să te ridici periodic, să îți întinzi brațele și picioarele și să rămâi hidratat, bând suficientă apă. Ia o pauză dacă ai nevoie și cel mai bine este să nu omiți prânzul sau cina.

In concluzie
Lucrul de acasă nu trebuie să fie o experiență stresantă. Ținând cont de aceste sfaturi simple, experiența ta de lucru la distanță nu va fi doar sigură, ci și plăcută.