Poate design-ul siteurilor web să afecteze experiența utilizatorilor?

Fiecare element al unui site web afectează experiența unui utilizator, inclusiv designul web în sine. Acest lucru face imperativ ca web designerii și companiile de web design să țină cont de utilizatori la fiecare pas al proiectarii fie că este vorba de refacerea designului sau crearea unuia nou.

După cum îți poți imagina, acest lucru poate culmina într-o luptă provocatoare și continuă între dorința de a fi creativ și nevoia de a fi practic. Pentru a te ajuta să ințelegi cum să abordezi designul web din punctul de vedere al utilizatorului, îmbunătățind elementele generale, este important să cunoști nenumăratele moduri în care site-urile afectează vizitatorii.

Elemente cheie care arată modul în care sunt afectați de design utilizatorii unui site

De îndată ce o persoana iti acceseaza site-ul web, are câteva experiențe cheie care se încadrează în urmatoarele categorii:

Experiența vizuală este esentiala, deoarece utilizatorii reacționează rapid la ușurința în capacitatea de a înțelege aspectul acestuia. Fără navigare intuitivă, poate fi frustrant pentru utilizatori să știe dacă se află în pagina potrivită sau dacă pot să obțină informațiile dorite undeva pe site.
Să nu spună nimeni că oamenii nu experimentează emoții atunci când vizitează un site. Site-urile web bune valorifică psihologia culorilor, a aspectelor și a indicilor vizuali pentru a crea siguranța că utilizatorii se simt ca acasă. Fără o conexiune emoțională, utilizatorii sunt mai predispuși să abandoneze un site web, să evite să facă achiziții sau sa ia in serios un anumit sfat.

Fiecare persoană ar trebui sa părăsească site-ul mai informat decât atunci când a intrat. Singura modalitate de a face acest lucru este prin conținut, imagini captivante și elemente interactive, de încredere, imediate. Având în vedere aceste elemente (conexiuni vizuale, emoționale și educaționale), iti poti propune să creezi un site web nu numai atractiv, ci și pragmatic.

Cum să îmbunătățești experiența utilizatorilor prin web design

Este posibil să îmbunătățești experiența generală a utilizatorilor siteului, concentrându-te pe câteva domenii cheie de proiectare:

Navigarea. Navigarea pe un site ar trebui să fie atât de simplă încât să necesite foarte puțin efort. În momentul în care îl faci pe utilizator să se simtă confuz sau iritat, ai pierdut un vizitator sau un cumpărător fidel.
Gândește-te la site-ul tău ca la o hartă cu rute ușoare de la A la Z. Nu ar trebui să fie o misiune de rezolvat pentru o anumită persoană, ci mai degrabă o progresie naturală care să conducă utilizatorul mai adânc în paginile site-ului.

Imaginile. Imaginile profesionale pot juca un rol puternic pe site-urile web. Majoritatea designerilor web profesioniști evită fotografiile de stoc și investesc în imagini de înaltă calitate ale membrilor echipei lor, produse, servicii, clienți și multe altele.
Utilizatorii au tendința de a reacționa mai bine la a vedea oameni în fotografii, așa că ține cont de publicul țintă atunci când organizezi ședințe foto pentru imagini web.

Organizarea conținutului. Nimeni nu citește site-urile web așa cum citește cărțile. Utilizatorii caută fragmente de informații care pot fi culese rapid cu o aruncare a privirii care merge de sus și în jos, mai degrabă decât în stânga și în dreapta. Profită la maxim de conținut, împărțindu-l in secțiuni de paragrafe și titluri, încercând să fii concis și la subiect.

Versiunea mobilă. Sunt necesare site-uri web receptive pentru experiențe excepționale ale utilizatorilor. La implementarea unui design de website nou, asigură-te că arată bine pe toate ecranele dispozitivelor mobile. Testează-l mai întâi înainte de a-l publica live. În acest fel, se pot remedia eventualele erori înainte de a fi văzute de utilizatori.

Satisfacția. Cum se simt utilizatorii atunci când îți explorează site-ul? Sunt mulțumiți că primesc ceea ce și-au dorit? Scopul tău ar trebui să fie ca utilizatorii să rămână cu senzația că site-ul a fost conceput și scris de experți în domeniu. Acest lucru creează o experiență mai bună a brandului și poate crește probabilitatea de distribuire in retelele sociale, recomandare și revenire pe site. Fără utilizatori, un site web este puțin mai mult decât o serie de cadre, texte și imagini într-un mediu virtual.

Utilizatorii sunt absolut esențiali pentru supraviețuirea în jungla a milioane de alte site-uri web. Fă din vizitarea paginilor siteului tău o experiență plăcută și vei obține recompense și avantaje.