Ghid pentru începători pentru testarea penetrării site-urilor web

În lumea digitală de astăzi, din ce în ce mai multe aplicații web sunt dezvoltate și lansate utilizatorilor în fiecare zi. Aceasta este, evident, o veste excelentă pentru consumatori și pentru cei care se bazează pe aceste aplicații.
Cu toate acestea, ele nu sunt lipsite de probleme. Pentru fiecare linie de cod scrisă pentru o aplicație web, există potențiale erori ce pot crește riscul de incalcare a securității aplicației.

Mai mult, aceste erori pot fi costisitoare de remediat dacă nu sunt detectate suficient de devreme. Aici intervine metoda de testare a aplicațiilor web.

Dacă nu ești sigur ce este sau ce implică testarea aplicațiilor web, acest ghid este pentru tine. Mai jos, vom analiza mai detaliat ce presupune testarea aplicațiilor web și pașii pe care îi poți lua pentru a efectua o evaluare eficientă a aplicațiilor tale.

Ce este testarea aplicațiilor web?

Să începem prin a construi o înțelegere fundamentală a ceea ce este testarea aplicațiilor web.
Pe scurt, aceasta este o practică de testare software utilizată pentru a testa aplicațiile web pentru eventuale erori. De asemenea, poți rula teste web pe site-uri finalizate pentru a te asigura că funcționează eficient.

Este important să finalizezi un test pentru orice aplicație bazată pe web înainte de a o publica live, deoarece, așa cum am menționat mai sus, găsirea erorilor prea târziu poate fi costisitoare. În plus, este de dorit ca noua aplicație web să fie cât mai eficientă și utilă în orice moment.

În esență, orice aplicație web trebuie verificată complet de la un capăt la altul înainte de a fi transmisă live utilizatorilor. Deci, efectuând teste pe aplicații web, o companie se poate asigura că totul funcționează corect și că poate fi utilizată în timp real.

Cum să efectuezi un test de penetrare a aplicației web?

Există șase etape diferite pentru testarea aplicațiilor web și acestea pot forma o listă de verificare utilă care include:

• Testarea funcționalității
• Testarea utilizabilității
• Testarea interfeței
• Testarea compatibilității
• Testarea performanței
• Testarea securității

Mai departe vom analiza in detaliu fiecare dintre aceste etape pentru a vedea ce implică fiecare și de ce sunt importante pentru succesul general al testului aplicației.

Pasul 1: Testarea funcționalității

Primul pas este conceput pentru a ne asigura că toate funcțiile unei aplicații sunt testate. Această parte a testării este în esență un proces de asigurare a calității (QA) pentru a confirma că toate funcțiile aplicației web se comportă conform așteptărilor.
Acest lucru se întâmplă în codul sursă a sistemului testat în funcție de cerințele funcționale și specificațiile care au fost stabilite.
Mai mult, în această etapă a procesului de testare, utilizarea efectivă a sistemului este simulată pentru a fi cât mai aproape de utilizarea reală a sistemului. Acest lucru ajută la crearea condițiilor de testare care sunt cele mai apropiate de cerințele utilizatorilor și la obținerea celor mai precise rezultate.

Etapa de testare funcțională în sine poate fi împărțită în patru pași care includ de obicei:
• Identificarea funcțiilor pe ar trebui să le aibă aplicația web
• Introducerea și prelucrarea datelor
• Realizarea cazului de testare
• Analiza rezultatelor

Pasul 2: Testarea utilizabilității

Această etapă următoare in procesul de testare depășește simpla testare a funcționalității și implică testarea funcționalității alături de experiența generală a utilizatorului. Acest lucru poate fi realizat intern de către echipa existentă sau prin testeri externi, care se potrivesc potențialului tău de utilizatori.

Testarea utilizabilității urmează o structură similară cu etapa de funcționalitate pe care am subliniat-o mai sus și este împărțită în acești patru pași:

• Dezvoltarea unei strategii de testare care să asigure că toate funcțiile legate de utilizare vor fi examinate.
• Găsirea participanților la test dacă alegeți să faceți acest lucru intern sau extern
• Rularea testului sub observația expertului
• Analiza rezultatelor și îmbunătățirea utilizabilității în consecință

Pasul 3: Testarea interfeței

A treia etapă a procesului de testare este testarea interfeței, care este necesară pentru a se asigura că toate interacțiunile dintre serverul web și interfețele serverului de aplicații funcționează fără probleme.

Aceasta înseamnă verificarea proceselor de comunicare și asigurarea faptului că mesajele de eroare apar atunci când este necesar. Un alt aspect care va fi testat în această etapă este acela că orice întreruperi, fie de la utilizator, fie de la server, sunt tratate corespunzator.

Pasul 4: Testarea compatibilității

O parte importantă a testării aplicațiilor web este asigurarea compatibilității cu diferite browsere, sisteme și dispozitive. Ca atare, există trei elemente cheie care trebuie testate în această etapă:
Compatibilitatea browserului – asigurarea faptului că aplicația web funcționează corect în diferite browsere
• Compatibilitatea sistemului de operare – verificarea faptului că aplicația web funcționează corect pe diferite sisteme de operare
• Compatibilitatea pe mobil – asigurarea faptului că aplicația web rulează pe diferite dispozitive și indeplinește peste tot aceleași funcții, atat pe Android cât și pe iOS
Există cross-browser și alte instrumente care pot fi utilizate la momentul actual pentru a determina accesibilitatea aplicațiilor web.

Pasul 5: Testarea performanței

După ce știi că aplicația ta web funcționează corect și că este compatibilă cu toate browserele, trebuie să testezi cum funcționează cu adevărat. Aceasta înseamnă testarea aplicației în funcție de o serie de factori diferiți, inclusiv viteze de internet și încărcări diferite. Se recomandă în această etapă să pui aplicația sub testare crescândă până la nivelul în care nu mai poate funcționa. Aceasta va determina punctul său de rezistență.

Acest lucru este important pentru evaluarea rezistenței aplicației și pentru a vedea cum funcționează aceasta în diferite situații (uneori suprasolicitante). Testând funcționalitatea sa în diferite scenarii și configurații, poți vedea, de asemenea, cât de bine este capabilă să se recupereze după blocări.

Pasul 6: Testarea securității

Nu în ultimul rând, trebuie să testezi securitatea aplicației web. Acest lucru se face pentru a te asigura că aplicația este protejată împotriva accesului neautorizat și a acțiunilor sau atacurilor rău intenționate.

Pentru a testa în mod eficient securitatea aplicației web, trebuie să parcurgi următorii pași:

• Testează dacă paginile securizate pot fi accesate fără autorizare
• Determină dacă sesiunile deschise sunt închise după inactivitatea utilizatorului
• Urmărește SSL-ul aplicației pentru criptare și verificare
• Asigură-te că fișierele restricționate nu pot fi descărcate fără autorizare